MVDr. Rudolf Žitňan, DrSc. Vedúci Odboru výživy tel.: 0911 255 693
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
|
 |
Ing. Mária Polačiková, PhD. Zástupca vedúceho Odboru výživy tel.: 037/6546 583
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
|
 |
Ing. Zuzana Formelová, PhD. Zástupca vedúceho Odboru výživy tel.: 037/6546 214
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
|
|
Zameranie OV
Laboratóriá Odboru výživy (Laboratórium fyziológie výživy prežúvavcov, Laboratórium fyziológie výživy monogastrických zvierat, Medzinárodné pracovisko výživy a ekológie raticovej zveri, Laboratórium analytiky krmív a biologických materiálov) sa zameriavajú na riešenie problémov precíznej výživy - racionálnej výživy zvierat vzhľadom k strategicky nevyhnutnému zlepšeniu potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti Slovenska pri produkcii potravín živočíšneho pôvodu. Pri precíznom kŕmení s prihliadnutím na vyššie uvedené sa dosahuje zvýšenie efektivity vynaložených nákladov na krmivá vo vzťahu k produkcii a podporený je rozvoj vidieka. Súčasne sa znižuje vylučovanie látok s negatívnym vplyvom na životné prostredie.
PRIORITY VEDECKOVÝSKUMNEJ ČINNOSTI OV
- Fyziológia trávenia zvierat
- Metódy in vitro, in vivo, in sacco a metódy mobilných vreciek určené na skúmanie výživnej hodnoty krmív, vlastností, trávenia, utilizácie a transformácie živín v jednotlivých častiach tráviaceho traktu
- Vplyv ošetrenia krmív na konverziu živín
- Optimalizácia zloženia kŕmnych dávok a zmesí zohľadňujúca skutočné výživové potreby zvierat, minimalizácia obsahu neželaných a antinutričných látok, využitie probiotických, stimulačných a biologicky účinných látok
- Efektívne využitie tradičných a alternatívnych kŕmnych zdrojov, vrátane odpadov a druhotných surovín z priemyslu u hovädzieho dobytka, raticovej zveri a ďalších prežúvavcov, ošípaných, králikov a laboratórnych modelových zvierat
- Správne nastavená výživa vo vzťahu k produkcii, ekonomike a obmedzeniu exkrécie dusíka, fosforu a iných látok škodiacich životnému prostrediu
- Komplex chovateľských podmienok pri raticovej zveri (farmy, zvernice, voľné poľovné revíry)
- Riešenie problémov výroby, skladovania, konzervovania a úpravy objemových krmív s využitím účinných konzervačných preparátov chemického a biologického pôvodu so zameraním na usmernenie fermentačného procesu pri silážovaní, elimináciu strát sekundárnou fermentáciou a zlepšenie hygienickej kvality krmív
- Optimalizácia vývoja absorpčného tkaniva tráviaceho traktu a prevencia chorôb mláďat
Bilančné boxy na zisťovanie stráviteľnosti živín pri poľovnej zveri
|
SLUŽBY PRE PRAX - TU
SLUŽBY PRE VÝSKUM - TU
|