Fyziológia toku mlieka z vemena dojníc |
There are no translations available.
Intenzívny vývoj dojacej techniky a technológie v súvislosti s automatizovanými a senzorickými prvkami, ktoré registrujú zmeny v toku mlieka počas dojenia, ako aj zvyšovanie úžitkovosti zvierat šľachtením a efektívnymi chovateľskými postupmi, si vyžadujú dôkladnejšie poznatky z anatómie a fyziológie získavania mlieka od dojníc a ich dôsledné využívanie v praxi. Predložená monografia si kladie za cieľ zosumarizovať aktuálne poznatky z oblasti anatómie a fyziológie vemena a ceckov, ako aj reakcie celého organizmu dojnice na proces strojového dojenia, z vlastného výskumu, ako aj domácich a zahraničných zdrojov. Na základe kombinácie poznatkov z anatómie vemena a fyziológie regulácie toku mlieka sa v práci analyzuje ich význam pre optimálny tok mlieka a dostatočnú imunitu mliečnej žľazy. Základnými činiteľmi ovplyvňujúcimi intenzitu toku mlieka je veľkosť cecku a ceckového kanálika a intenzita naplňovania ceckovej a žľazovej cisterny mliekom z alveol a vývodného systému vemena. V tejto súvislosti sa v práci popisuje priebeh toku mlieka, ktorý je rozdelený do štyroch fáz (zvyšovania, plateau, znižovania a dojenia na prázdno). Zároveň sa poukazuje na fyziologické rozdiely medzi tokom mlieka z vemena a jednotlivých štvrtiek a ich význam pre optimálne dojenie vo vzťahu k strojovej stimulácii, automatickému ukončovaniu dojenia a zdraviu vemena. Publikácia sa tiež zaoberá vplyvom dojacej techniky na parametre cecku a ceckového kanálika a jeho zmenami počas a po dojení. Vzájomné vzťahy medzi intenzitou toku mlieka, tvarom krivky toku mlieka a počtom somatických buniek poukazujúcich na možné negatívne vplyvy fázy zvyšovania a znižovania toku mlieka na úrovni jednotlivých štvrtiek na počet somatických buniek sú ďalšou oblasťou spracovanou v tejto publikácii. Správne zvolený postup pri dojení a vhodne nastavené zariadenia dojacej techniky optimalizuje priebeh toku mlieka prispievajúc tak k vyššej úžitkovosti, lepšiemu zdraviu vemena a tak k vyššej efektivite dojenia. Monografia vznikla v rámci spolupráce FAPZ SPU Nitra a NPPC-VÚŽV Nitra.

Objednávky: Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Vladimír Tančin Hlohovecká 2, 951 41 Lužianky tel.: 037/6546 153 fax: 037/6546 483 e-mail:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
späť
|