Napriek kolísavému dopytu po králičom mäse je zrejmé, že jeho výroba je limitovaná vysokými zootechnickými rizikami vyplývajúcimi z biologických vlastností králika. Pri vysokých koncentráciách zvierat v jednom chovnom priestore, citlivosti králikov na náhle zmeny v systéme kŕmenia a mikroklímy sa často snahy chovateľov zamerané na optimálne využitie reprodukčnej a rastovej schopnosti králikov míňajú účinku. Preto nebude ďaleko od pravdy konštatovanie, že intenzívny chov brojlerových králikov predstavuje jednu z najnáročnejších oblastí živočíšnej výroby. Okrem značných zriaďovacích investícií si vyžaduje cieľavedomých chovateľov s praktickými skúsenosťami a poznatkami. Celé úsilie chovateľa by sa malo sústrediť na dodržiavanie optimálnych podmienok produkcie, ktorých králik toleruje len minimálne výkyvy. Nové, ikeď tiež limitujúce, možnosti zvýšenia rentability chovu králikov prinášajú biotechnologické metódy s cieľom využiť hospodárske (farmové) zvieratá v biomedicínskom a farmaceutickom priemysle. Stručný obsah knihy História chovu králikov Biologické a fyziologické vlastnosti králika Genetika králikov Reprodukcia králikov Výživa králikov Technológia chovu králikov Veterinárna starostlivosť králikov Úžitkovosť králikov Hospodársky význam chovu Biomedicínsky význam chovu
Objednávky:
NPPC-Výskumný ústav živočíšnej výroby Nitra
Peter Chrenek Hlohovecká 2, 951 41 Lužianky tel.: 037/6546 285 fax: 037/6546 189 e-mail:
Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript.
.
|